måndag 10 juli 2017

En fängslande båttur

LFR = Liten Fånig Resedagbok

Torsdag den 6 juli

Bokat båtresa med Leonora.
Traska iväg till båthamnen vid Baska så vi var där vid 8.30 (gäsp vad tidigt! Förstår inte hur man blivit så här på semestern...)
Björn, Carita o vovvarna var också med.
Iväg runt 9. Ca en timmes båtresa på helt lugnt hav (jag som tror mig bli sjösjuk av minsta lilla, typ vatten i knäna, kunde vara lugn. Stor båt i kombon "stilla havet" gjorde det hela till en lugn resa)
Passerade ön Grgur som agerat som kvinnofängelse-ö.
Körde vidare o stannade sedan någon timme på ön Goli otok , Kroatiens Alcatraz.

Kort info från Wikipedia:
"Goli otok ("den nakna ön") är en ö utanför den dalmatiska kusten i Kroatien, mellan Rab och fastlandet, i Primorje-Gorski kotars län. Här fanns från 1949 till 1955 ett fångläger för politiska fångar. Många var jugoslaviska kommunister som hade fortsatt att vara sympatiskt inställda till Sovjetunionen trots splittringen mellan Tito och Stalin 1948, men även fascister och andra antikommunister, samt före detta kollaboratörer med den Nazityska ockupationsmakten, satt fängslade på ön.

Ön är naken och obebodd. Dess norra kust är bar, medan den södra kusten har viss vegetation. Under första världskriget började Österrike-Ungern sända krigsfångar från östfronten till ön. Efter att ha använts som ett fångläger av den jugoslaviska regimen från 1949 överlämnades ön 1955 till delrepubliken Kroatien, och användes därefter som fängelse för nationalister och kriminella. Fängelset stängde 1988, och ön övergavs helt 1989."

Kort info från mig (o guiden. Som för övrigt var helt fantastisk o guidade på fyra olika språk. Jag är hänförd)
Förhållandena på ön var fruktansvärda. Stekande hett på sommaren, och isande kallt på vintern.  (Då ön är så kal så fanns knappt någon växtlighet där. Fångarna ställde sig runt de få små buskar som fanns för att skugga dessa så att de skulle kunna växa till sig. På så sätt har ön därför blivit betydligt grönare än vad som var tänkt...) Fångarna fick bara lite vatten o bröd varje dag.
Efter att det varit ett politiskt fångläger blev det i stället ett "vanligt" fängelse.
7000 fångar saknas tydligen. De har blivit inregistrerade på ön men sedan vet anhöriga inte mer. De har inte dödförklarats. Troligtvis är detta fångar som "varit för klena" o dött eller avrättats. Kropparna är inte hittade o det är svårt att gömma 7000 kroppar på en karg ö så man tror att man brände dessa...

Nåväl, fantastiskt skrämmande ö som omöjligt kunde lämna någon oberörd. 
Kameran gick varm. För oss som gillar att fotografera övergivna platser är det här en guldgruva.

Man hade gärna velat vara kvar på ön ett par timmar till då bara en bråkdel hanns med.

Matintag på båten (mat o dryck till detta ingick)
Det bjöds på kycklingbit, fiskbit o ljummen sallad. Bröd o vatten eller vin. Kanske inte någon kuliminarisk höjdare men äta bör man.

Båten satte sedan fart 20 min till ön  San Marino.
När vi bokade resan pratades det om en fantastisk ö som var obebodd o oexploaterad, där turismen inte nått utan djur o natur levde orörd o därför fanns det stora chanser att se mycket av det, exempelvis genom snorkling. Denna ö var klassad som en av de 50 vackraste stränderna i världen. Där skulle vi stanna 3,5 timmar.
Ca 2 timmar fick vi på denna ön som man på långt håll såg hade ett stort antal hotell, väl utbyggt vägnät, hundratals bilar o båtar o så då tusentals soldyrkande turister o allt som hör detta till. Vi båtades alltså till detta underverk när själva Baska som vi utgick från är ofantligt mycket finare o trevligare på alla sätt enligt min mening.
Det mest fantastiska med denna strand o som man nog tror att vi uppskattar var troligtvis att det var sandstrand. Nu är man ju som svensk otroligt bortskämd med just detta o det enda jag tog med mig från denna strand var inte 7000 foton o fantastiska minnen utan snarare sand sand o sand som riskerade att hamna överallt i husbilen. (Dagens i-landsproblem, jag vet - jag lät jättedryg nyss...)
Det var dock ljuvligt att bada då svetten lackade friskt. En kall dryck från någon av den öde oexploaterade öns alla barer var också välbehövligt...

Hemfärd. Båten passerade nu kvinnofängelse-ön från baksidan. Makabert med de 200 m höga klipporna som gjorde att man inte behövde inhägnad där på den tiden ön utgjorde fängelse. Hoppade du i havet där så gjorde du inte så mycket mer.
O det var precis när vi passerade där som man på båten valde att dra på ledmotivet till Titanic på högsta volym. Känns bra när man är ute till havs...

I hamn igen kl 18

Summering:
Dagsturen kostade ca 340 kuna per vuxen o halva priset för barn (men det prutade vi ner) Hundar välkomna gratis.

Fartyg,besättning: helt okej. Hjälpsamma o trevliga. Liten pub finnes för dom som önskar svinga en bägare eller sju. Toa finnes för de som svingat en bägare eller sju.

Fängelseturerna: otroligt intressant, man skulle dock velat ha mer tid här. Restaurang o liten souvenirshop finns på ön ska tilläggas. O gratis toa för de som svingat en bägare eller sju.

Mat på båt: lite torrt o tråkigt kanske

Turen till den exotiska ö: en exotisk planka är mer exotisk. Det här var besvikelsen för dagen men vi förväntade oss nog mer. Kanske hade vi bara hört fel när vi bokade resan eller så är vi bara lättlurade skandinaver. Denna strand som man bytte till taxibåt för att komma till o från var som en gigantisk Välje badplats. Nu vet de flesta inte vad Välje är men tänk er då i stället ett Mellby Strand eller Böda Sand fast med klibb-sand o långgrunt. Restauranger o betaltoa finnes o mycket mer.
Men visst, det var välbehövligt o gött med bad.

Turen förbi de höga klipporna: magnifikt. Titanic-musiken till blev lite märkligt...

"Goda chanser att se exempelvis delfiner, fina snäckor, sköldpaddor etc": Njae... vi såg några bergsgetter uppe på en topp men det hade vi inte behövt ta med snorklar för. Man behöver således inte släpa omkring på snorklar. Om man inte vill studera sandkorn på en turistande ö. Eller bergsgetter via cyklopöga.


Ångrar absolut inte resan, det var en trevlig dag. Skulle jag göra om något liknande skulle jag skippa den här badön o i stället lägga mer tid på fängelse-ön o strosa omkring där. Tror snorkling o bad på den ön hade varit tip-top om man velat hinna med det också.


O här följer helt sonika en massa blandade bilder från fängelseön Goli Otok:

 Jag undrar fortfarande så vad det här är som jag hittade i en dikeskant...


 O här var den då - den oexploaterade ön med möjlighet att se allsköns exotiska djur...


Måste hört gravt fel vad beträffar det här med oexploaterad ö dit turismen inte nått...
Vårat underbara resesällskap såväl på landsväg, camping o båtO de här branta klipporna som det spelades "Titanic" till. Oerhört passande.Äntligen på väg tillbaks till älskade Baska igen så man kan bada vettigt o slippa sand ;)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar